אדריכל רשום ואדריכל רשוי – מה ההבדל

אדריכל מול פרויקט

עבודתו של אדריכל הינה מגוונת ונוגעת בתחומים רבים. תפקידו ללוות את הלקוח החל מתכנון ראשוני, דרך בניית המבנה ועד קבלת טופס 4 (טופס אכלוס).

אורך הפרויקט תלוי בהיקפו, בדרישות הלקוח ובזמן הנדרש לקבלת ההחלטות של הלקוח ושל האדריכל. לדוגמא, תכנון ראשוני של בית יכול לקחת למשפחה אחת 8 חודשים ולמשפחה אחרת חודש ימים בלבד. זה תלוי בצרכים של הלקוח, במספר החלופות המוצעות לו, ובסופו של דבר בתהליך קבלת ההחלטות שלו. אורך הזמן משתנה מלקוח ללקוח ואנו במשרד מאוד מקפידים להתאים את התהליך לכל לקוח ולקצב שלו. שכר הטרחה שייגבה יהיה זהה גם אם התהליך הוא קצר וגם אם הוא ארוך, תוך התאמת החליפה לצרכיו של הלקוח כמו חייטות עילית בהתאמה אישית.

שכר הטרחה של אדריכל נקבע לפי מניין השטחים שייבנו בפועל. ככל ששטח הפרויקט גדול יותר, כך הפרויקט יהיה יקר יותר והוא יארך זמן רב יותר.

חשוב מאוד שתהיה כימיה בין הלקוח לבין האדריכל שילווה אותו בתהליך ארוך שמצריך הקשבה, תשומת לב לפרטים, הבנה, ואף גישור במקרים מסוימים של רצונות שונים בין בני זוג או שותפים לפרויקט.

כדי לקבל רישיון אדריכל יש צורך בלימודים במוסד להשכלה גבוהה במשך 5 שנים. בארץ ישנם 4 מוסדות בהם ניתן ללמוד אדריכלות: אוניברסיטת ת”א, הטכניון, בצלאל, המרכז האוניברסיטאי אריאל. לאחר 5 שנים זכאי כל בוגר להירשם כאדריכל רשום ללא תקופת התמחות. לאדריכל רשום סמכויות מוגבלות, הוא רשאי לתכנן מבנה פשוט. מבנה פשוט כהגדרתו בחוק התכנון והבנייה, הוא מבנה שגובהו עד 4 קומות. אדריכל רשום לא יכול לתכנן ולחתום על בניינים גבוהים מ- 4 קומות ולא יכול להגיש בקשות של תב”ע (תכנית בניין עיר).

אדריכל רשוי לעומת זאת, הוא אדריכל שסיים 5 שנות לימודים אקדמאים, נרשם בפנקס המהנדסים והאדריכלים, סיים 3 שנות התמחות ולאחר מכן ניגש לבחינה מטעם רשם המהנדסים והאדריכלים ועבר אותה בהצלחה. בסיומו של תהליך ארוך זה הוא יקבל רישיון אדריכל רשוי. לאדריכל רשוי אין הגבלת סמכויות, הוא יכול לתכנן בהתאם לצורך הפרויקט בניינים גבוהים, רבי קומות, להגיש בקשות בנושא תב”ע וכיו”ב.

תפקידו של האדריכל הוא תכנון המבנה ותיאום בין כל היועצים הנדרשים לפרויקט. הלקוח צריך להבין את חשיבות היועצים המלווים את האדריכל בפרויקט לטובת הצלחה מיטבית של הפרויקט. חובה לשלב בכל בקשה להיתר קונסטרוקטור (מהנדס בניין שאחראי על השלד ועל יציבות המבנה), וכן יועץ אינסטלציה ויועץ בטיחות. בפרויקטים גדולים יותר מתלווים יועצים נוספים המתמחים באקוסטיקה, תנועה, מעליות, חשמל, מיזוג אויר, מיגון, נגישות, בנייה ירוקה וכד’.

מהי תב”ע? תכנית בניין עיר. התב”עות נחלקות לשני סוגים: תב”ע בסמכות ועדה מקומית ותב”ע בסמכות ועדה מחוזית. התב”עות בסמכות ועדה מקומית יהיו בד”כ נקודתיות ובעלות סמכויות מצומצמות. לעומת זאת תב”ע בסמכות מחוזית תהיה בהיקפים גדולים. הרבה פעמים מדובר על תוספת משמעותית בזכויות הבנייה או בשינוי ייעוד הקרקע.

כל אדריכל כפוף בעבודתו לתקנון ולחוק התכנון והבנייה, ומחויב לכללים ולאתיקה מקצועית כפי המוגדר בחוק.

פוסטים אחרונים