מוזיאון הגוגנהיים, ניו-יורק

היום אני טסה איתכם עד התפוח הגדול… היום בא לי לדבר איתכם על מוזיאון הגוגנהיים. מקדישה את המאמר לכל חובבי האמנות, האדריכלות והעיצוב ולכל מי שעתיד לבקר בעיר הגדולה. מוזיאון הגוגנהיים בניו-יורק הוא אחד מסניפי המוזיאונים שנוסדו על-ידי קרן ר. גוגנהיים. לגוגנהיים סניפים רבים ברחבי העולם החל מהמוזיאון בניו-יורק, דרך מוזיאון הגוגנהיים בבילבאו שבספרד ועד מוזיאונים של אוספים קטנים יותר כמו האוסף של פגי גוגנהיים בונציה שבאיטליה.

המוזיאון בניו יורק ממוקם באפר איסט סייד של מנהטן על השדרה החמישית פינת רחוב 89. מדובר במבנה אדריכלי ספירלי וייחודי שתוכנן ונבנה בשנת 1937 על-יד האדריכל האמריקאי המפורסם, פרנק לויד רייט.המבנה מהווה אחד העבודות המאוחרות של רייט, אדריכל הנמנה עם אבות אדריכלי המודרניזם וה”סגנון הבינלאומי”. המזמין פנה לרייט בבקשה לתכנון מוזיאון ורייט הציע מבנה בעל תכנית מעגלית ורמפה ספירלית היקפית בצמוד לדפנותיו. יצירות האמנות תוכננו להתמקם: באטריום המרכזי המתנשא לגובה 8 קומות (!), כאלמנטים פריי סטנדיג לאורך הרמפה המתונה או כאובייקטים המוצגים על-גבי הקירות המעגליים. ההצעה התכנונית של המבנה זכתה לביקורות קשות בעולם האדריכלות ומצד קולגות של רייט שטענו שהוא אינו מתוכנן כמוזיאון אלא יותר כ”חניון רכבים” ואינו יכול לשמש כמוזיאון פעיל מבחינה פונקציונאלית. לאחר מספר שנים ולמרות הביקורות נבנה המוזיאון ומאז מהווה אחד האייקונים הבולטים ביותר בעולם האדריכלות.

המוזיאון מציג כל מספר חודשים תערוכה מתחלפת אחרת ומתמקד בתערוכות בתחומי אמנות, עיצוב ואדריכלות עכשוויים. ממליצה לעקוב אחר האתר המתחדש של המוזיאון ולהתעדכן בזמנים ותכנים של התערוכות המתחלפות. המבנה מעניק חוויה אדריכלית ייחודית למבקרים, כשלמעשה הם נמצאים בחלל אחד גבוה ומרשים, מטפסים לאורך רמפה וצופים ביצירות הקרובות אליהם. עם זאת המבקרים בוחנים יצירות שכבר ראו מגבהים ונקודות שונות בחלל כך עשויים לפתח פרספקטיבה שונה לכל יצירה לאורך הסיור במבנה.

עבורי מוזיאון הגוגנהיים מהווה דוגמה נפלאה למבנה מודרני בו נחשפת הצורה הגיאומטרית של המבנה כלפי חוץ וכלפי פנים ומשרתת את הפונקציה הרצויה באופן יצירתי. הדוגמה הזו מבחינתי מלמדת משהו עמוק על ביקורת ועל מתכנן עם חזון (שלא כל אחד ניחן בו) הבטוח בדרכו. כמו כל דבר בחיים התוצאה נמדדת במבחן הזמן וכאן המבנה הוכיח את עצמו. תודה לרייט על מבנה מרשים ומתפקד!

 

 

 

פוסטים אחרונים