תפקידו של אדריכל בפרויקט בנייה הינו תכנון ועיצוב המבנה בהתאם לצרכיו של מזמין השירות ולפקח שהבנייה בפועל נעשית בהתאם לתכנון המפורט. האדריכל הוא זה האמון על רישוי המבנה והיתרי הבנייה והוא מתווך ומייצג את המזמין אל מול הוועדה המקומית. בניגוד לפרויקטים של בניה פרטית, בפרויקטים של בנייה רוויה – האתגרים שונים ועבודתו של האדריכל נדרשת לגמישות, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה.
נתחיל מהתחלה – מהי בנייה רוויה?
קצב גידול האוכלוסייה בעולם בכלל ובישראל בפרט, לצד השטח הגיאוגרפי המאוכלס שהוא קטן יחסית, הוביל לשינוי משמעותי בתחום הבנייה שנבע מהצרכים החדשים. לא עוד בניינים נמוכים שבכל קומה שתי דירות אלא מבנים רבי קומות המסוגלים לאכלס עשרות רבות של משפחות. לפי הגדרתו של משרד השיכון והבינוי, בנייה רוויה כוללת בתוכה מבני מגורים בעלי מספר קומות, ובמילים אחרות – בנייה בצפיפות של 4 יחידות דיור לכל דונם. ההבדל המשמעותי ביותר בין בנייה רוויה לבנייה פרטית, הוא בהיותה של הבנייה הרוויה תעשייתית ומיועדת לקבוצה גדולה של רוכשים אשר הצרכים שלהם עשויים בהחלט להיות שונים זה מזה. על אף האתגר הגדול הזה – באמצעות אדריכלות ותכנון נכון ניתן להגיע לתוצאה אידיאלית המעניקה לכלל דיירי המבנה את איכות החיים בה הם חפצים.
המאפיינים של בנייה רוויה
המאפיינים של הבנייה הרוויה, מעבר לעובדה שמדובר בדירות בעלות אופי אחיד, מגדירים את קווי המתאר עבור האדריכל בעת תכנון הפרויקט. בין היתר, הם כוללים טיפולוגיה אדריכלית: מאפייני ותכונות המבנה, המיקום שלו, התארגנות אתר הבנייה וכן את המתחם הסובב את המבנה לרבות שטחים ציבוריים המיועדים לשרת את כלל אוכלוסיית דיירי המבנה.
תפקידו של אדריכל בפרויקטים של בנייה רוויה
בניגוד לבנייה פרטית, בה האדריכל מכיר ומזהה את לקוחותיו ומתכנן את המבנה בהתאם לצרכיהם וחלומותיהם עד הפרט האחרון, בפרויקטים של בנייה רוויה האדריכל נדרש לתכנן את דירות המגורים ללקוחות קצה אשר הוא אינו מודע לזהותם ולצרכיהם, ולרוב מאפייני הדירות יהיו זהים. על הפער הזה ניתן להתגבר באמצעות טיפולוגיית בנייה “טיפוסית” המכוונת לערכים אדריכליים אוניברסליים שיתאימו לקשת רחבה ככל הניתן של אנשים, מבלי לנסות לקלוע לטעם אישי ספציפי אשר קיים סיכוי שלא יתחבב על מי מהדיירים. אדריכל מנוסה אשר פגש ותכנן למגוון רחב של לקוחות, יצליח למצוא מכנה משותף ולתכנן דירות המתאימות למרבית האנשים, הן מבחינה עיצובית אסתטית והן מבחינה פונקציונלית.
היכן נוכל למצוא בנייה רוויה בישראל?
את הבנייה הרוויה ניתן למצוא בעיקר בשכונות חדשות הנבנות בשולי ערים וגם במסגרת של תוכניות פינוי בינוי, בהן בניינים רבי קומות מחליפים בניינים ישנים ומעטים בקומות. מסיבה זו, ברוב המקרים בניינים הנבנו במסגרת של פרוייקטי בנייה רוויה יהיו חדשים יחסית ושמורים יחסית.
תכנון אדריכלי איכותי יבטיח השלמת הפרויקט ואיכלוס
תכנון אדריכלי נכון יהווה בסיס לפרויקט הבנייה ויעניק לדיירים במבנה את כל מה שחלמו – מבנה שהוא גם יפה ונעים לשהייה וגם נוח אגרונומית, עונה על הצרכים הבסיסיים של בני-האדם ואף מעבר לכך. בפרויקטים של בנייה רוויה, יש חשיבות מכרעת לביצוע תכנון מיטבי על ידי אדריכלית מומחית ומנוסה. תכנון איכותי, המלווה בפיקוח קפדני שנצמד לתוכניות ומונע חריגות בזמן ובתקציב, יבטיח השלמת הפרויקט בזמן ואיכלוס הבניין בהצלחה. אני מזמינה אתכם לפנות לקבלת שירותיי אדריכלות מקצועיים עבור פרויקטים של בנייה רוויה. אדר’ טלי זרחיה פרומוביץ 052-8408755