מילון מונחים

בחלק הזה של האתר החלטתי לתת במה למושגים מעולם האדריכלות והבניה שנראים ברורים לכל אדריכל אבל לא לכל לקוח. אם בחרתם אדריכל כדאי מאד שידבר בשפה שלכם! מילון המונחים הזה בשבילכם להקל על הפגישה עם איש המקצוע. המונחים מסודרים לפי סדר האלפבית לצורך חיסכון בזמן ניתן לחפש מונח גם באמצעות פקודת החיפוש במקלדת: ctrl+F.

יש מונחים שאינכם מכירים והייתם רוצים שיופיעו במילון שלי?

כתבו לי אותם בטופס המיוחד שנמצא בתחתית עמוד זה ואדאג לצרפם למילון המונחים.

א

בלועזית ארכיטקט. פירושו במקורות העבריים “רב בנאי”, כיום אדריכלים עוסקים בעיקר בתכנון ולא בבניה פיזית בשטח (אם הספקתם לקרוא עלי אחד הדברים הייחודיים לי שצמחתי אל תוך עולם האדריכלות מהבניה בשטח ואני מאד מעורבת בכך). אדריכל עוסק בתכנון מבנים, ערים ונוף (בהתאם לתפקידו) כחלק מעבודתו לעיתים עוסק גם בעיצוב פנים המבנה. חשוב לציין!!! אדם היציג עצמו כ”אדריכל פנים” הוא למעשה מעצב פנים המתחזה לאדריכל. התואר באדריכלות כולל 5 שנות לימודים אקדמאיים וקבלת הסמכה הנקראת “B.Arch” בארץ, לאחר קבלת ההסמכה, יש להשלים 3 שנות סטאז’ ולעבור בחינה לרישוי אדריכלים. קיימים הבדלים בחוק בין “אדריכל רשום” ל”אדריכל רשוי”. לאדריכל תפקידים רבים והוא מלווה אותך יד ביד לאורך תהליך הבניה החל מבדיקות ראשוניות מול הרשויות ועד פיקוח על ביצוע הפרויקט ומסירת המפתח. הוא מהווה איש קשר אל מול הרשויות, הבירוקרטיה ובעלי המקצוע השונים (במילים אחרות, הוא התווך בינך לבין עולם הבניה). חשוב  לזכור שמטרתו לתכנן את הפרויקט בהתאם לצרכים ולרצונות שלך ולא לפי גחמותיו האישיות.
תוכנת שרטוט, מבית “אוטודסק” האמריקאית, הנפוצה בעולם בתחום האדריכלות. התוכנה משמשת לתכנון ממוחשב דו ותלת מימדי החל מתחומי ההנדסה ועד תחום האדריכלות. אוטוקד היא תוכנה “וקטורית” העושה שימוש בקווים להבדיל מפיקסלים.  
מונח שפירושו “מתחת לטיח” בשפה הגרמנית, נקודת כניסת המים הכוללת שתי כניסות: מים חמים ומים קרים. אינטרפוץ 3 דרך כולל שתי כניסות ויציאה אחת. אינטרפוץ 4 דרך כולל שתי כניסות ושתי יציאות. היציאות הן: טוש קבוע, טלפון או פיית מילוי לאמבטיה.
מומחה לחקלאות העוסק במימוש תורת החקלאות בפועל. בעת בקשה להיתר אגרונום בדרך כלל מתלווה לפרויקט בכפוף לדרישות הועדה המקומית לצורך ייעוץ בנושא עצים: שימור, כריתה או העתקה ולצורך מיפוי עצים “סקר עצים”.
תורת החקלאות, העוסקת בקרקע ובצומח. בעת התכנון יש להיוועץ עם אגרונום (חוקר ויעץ קרקע) שהתמחותו אפיון סוג הקרקע. לאחר ניתוח ובדיקה ניתן לקבוע את סוג הביסוס של המבנה ואף לבחור את הגידולים המתאימים לקרקע הספציפית.
תכונה של אריחי ריצוף וחיפוי, ככל שמקדם החיכוך של האריח גבוה יותר כך האריח מחוספס יותר ומחליק פחות. 
הנדסת אנוש, מדע העוסק במערכת היחסים שבין האדם לבין סביבת מחייתו. תהליך התכנון צריך לצאת מתוך נקודת הנחה שנועד לבני האדם וכפועל יוצא לחקור ולהעמיק בתחושות הפיזיות והנפשיות של האדם בעת השימוש במבנה.
טכניקת שרטוט הנדסית ואדריכלית ללא פרספקטיבה. שרטוט המתאר נפחים ומתייחס למידות ופרופורציות אמיתיות, משורטט לפי קנה מידה.

ב

הבדיקה הראשונה אותה יש לבצע טרם תכנון המבנה על-ידי הקונסטרוקטור ולפני תהליך הבנייה.  הבדיקה כוללת קידוחי ניסיון במוקדים שונים במגרש בהם “שולפים” גלילי אדמה ובחונים את סוג הקרקע. השפעת סוג הקרקע על ביסוס המבנה הינה מרחיקת לכת ולכן בדיקת הקרקע הכרחית.

ג

צידי הקיר הממסגרים את החלון. בבניית חלונות ניתן לייצר “הלבשות” המתיישבות על-גבי הגליפים ומכסות אותם או להתקין את החלון בתוך גליף חלון נקי ללא הלבשות, עבודה זו דורשת דיוק ורמת גמר גבוהה מהקבלן המבצע.
מסמך הבקשה להיתר המוגש לועדה המקומית לתכנון ובניה הכולל טפסים, חישוב שטחים, מפות, תכניות וחתכים. מסמך זה מכונה בשם “גרמושקה” (אקורדיון ברוסית) מאחר והוא מקופל כמו אקורדיון ומוגש בתוך תיק ורוד שהוא תיק הבקשה להיתר. תיקון 101 לחוק התכנון והבניה קובע שמסמך הבקשה להיתר יוגש בהגשה מקוונת כקבצים בלבד.

ד

דלת ולה משקוף פנימי נסתר בתוך הקיר. הכוונה לדלת שמתיישרת עם מישור הקיר ולא בולטת או שקועה ממנו. 

ה

מבטים ממוחשבים הממחישים את מראה הפרויקט. על מנת להפיק הדמיות יש למדל את המבנה  בתוכנות מתאימות ולקבוע את חומריו. לצורך הפקת הדמיות אדריכליות מקצועיות נדרשת השקעה גדולה.
הלבשת החלל ויצירת מראה עיצובי משלים לעבודות האדריכלות והעיצוב. בחירת גופי תאורה, ריהוט, טקסטילים, אביזרי נוי ואקססוריז, מאחר ופריטים אלה לא יקרים יחסית ניתן להלביש את הבית כל תקופה בפריטים שונים ולייצר תחושות אחרות.
גרמושקה חתומה ומאושרת ע”י הועדה המקומית וכלל הגורמים הרלוונטיים+ מסמך ההיתר הכולל בין 2-3 עמודים ובו מפורטת העבודה המבקושת, השטחים המבוקשים וכיו”ב.
תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה מאשר הליך היתר מקוצר. ההיתר יוגש כרגיל, מבחינת דרישות, אולם ההליך יהיה מהיר יותר. בתיקון לחוק מפורטות כלל העבודות הנכללות בקטרוגריה זו וביניהם: הקמת מצללה (פרגולה), הקמת גגונים או סוככים, שינוי חזיתות המבנה וכיו”ב.
לעיתים תהליך הבנייה תוך כדי תנועה יוביל את הלקוח לקבל החלטות על שינויים מההיתר המקורי שהוגש לועדה המקומית. במקרים אלה מחובתכם לעדכן את היתר הבנייה שניתן לכם על- מנת שיכלול את השינויים שביצעתם בפועל.

ו

שכבת גמר המיועדת למבנים לשימור, במראה רטרו, המיושמת במגוון טקסטורטות וגוונים בהתאם לצורך. כמו הוושפוץ קיימות טקסטורות נוספות ששמן שטיינפוץ וקרצפוץ – הגמר נקבע בדרך כלל בהתאם לתיק התיעוד ולמבנה המקורי. המונחים הללו הגיעו אלינו מהשפה הגרמנית מאחר וחלוצי האדריכלים בארץ ביססו את השכלתם בגרמניה בבית ספר הבאוהאוס המפורסם.

ח

מסמך המוטמע ב”גרמושקה” ובו חישובים של שטחי המבנה המסכמים את סך השטחים העיקריים של המבנה, שטחי שירות וכיו”ב.
(באנגלית: Space) התווך או המרווח שבין החומר, ה”ריק” (Void). תכנון אדריכלי עוסק בחללים המוגדרים באמצעות הדפנות. האדריכל עוסק בחומר, בקומפוזיציה, בפונקציה ועוד.. אבל ראשית כל הוא מייצר חלל. 
חלל כפול נקרא גם “חלל עובר” הכוונה היא לחלל בפנים המבנה המתנשא לכל גובה המבנה ולא רק לגובה קומה אחת. חלל זה יתן תחושה של מרחב עשיר ורחב והוא בדרך כלל ימוקם בחלל המרכזי של הבית או בסמוך לגרם המדרגות, כל זאת בהתאם לתכנון המוצע של האדריכל.

ט

תחום גיאוגרפי העוסק בחקר פני שטח כדור הארץ. לכל מקום פני שטח אחרים שיש לקחת בחשבון בעת, תנאי השטח עשויים להשפיע באופן מכריע על התכנון. מודד מוסמך יפיק את המפה הטופוגרפית של האתר כש”המרכז למיפוי ישראל” אמון על תחום המיפוי הטופוגרפי בארץ בכלל.
הינו טופס המצורף לבקשה להיתר בנייה, העמוד הראשון של הגרמושקה. הטופס כולל את פרטי הנכס:גוש, חלקה,כתובת, מבקשי הבקשה, מינוי אדריכל וקונסטרוקטור. בטופס זה מפורטת העבודה המבוקשת, שטחי המבנה המבוקשים ועוד פרטים הנוגעים לבקשה. 
אישור חיבור חשמל לצורך עבודות בנייה. 
טופס אישור אכלוס המתייחס לאישור חיבור המבנה לתשתיות, המבטיח כי המבנה עונה לקריטקיונים הנדרשים מטעם הועדה המקומית ונחשב בטוח למגורי אדם. אישור הטופס טומן בחובו עבודה בירוקרטית ענפה.
מרקם, מאפייני החומר הקשורים לנראות שלו ולתחושה בעת מישושו.

י

תפקידו לבצע בדיקת קרקע מקיפה טרם תהליך הבניה, הכוללת קידוחים ודגימות קרקע במוקדים שונים במגרש. לאחר הבדיקה מפיק היועץ דוח קרקע אותו יש להגיש לקונסטרוקטור ועל בסיסו, ובהתאם להנחיות היועץ,  יתוכנן כל שלד המבנה. 

כ

שם כללי לאביזרים פונקציונאליים (שימושיים) לחדר הרחצה כגון: אסלות, אמבטיות, כיורים ומקלחונים.
במגמה להגיש סט תכניות למכרז קבלנים האדריכל והיועצים השונים יכינו מסמך המפרט את הכמויות לפי סעיפים שונים: אלומיניום, יסודות, עבודות עפר, יציקת בטון, ריצוף, טיח, עבודות חשמל, עבודות אינסטלציה וכיו”ב.

מ

אדם שעבר הכשרה בהנדסה גיאודטית והוסמך מטעם המרכז למיפוי ישראל לעסוק בכך. למודד כלים טכנולוגיים לצורך מדידה מדויקת וקביעת מיקום בכדור הארץ. בתחילת תהליך הבניה יש לשכור שירותי מודד מוסמך לצורך ביצוע מפות מדידה כפי שהחוק מחייב. ללא תכנית מדידה לא ניתן לתכנן ובטח שלא להגיש גרמושקה.
הלקוח/ היזם פותח במכרז לצורך קבלת הצעות מחיק ממספר קבלנים. המכרז כולל מסמכים רבים ביניהם: תכניות, חתכים וחזיתות המבנה, תכניות מפורטות, כתב כמויות, מפרט תכני ועוד. מתוך ההצעות שיוגשו תבחר ההצעה המתאימה ביותר.
מרחב מוגן דירתי. בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית  התש”ן-1990, יתוכננו מרחבים מוגנים בדירה שיספקו הגנה מפני לוחמה קונבציונאלית ולוחמה שאינה קונבנציונאלית. שטח נטו של מרחב מוגן המיועד לדירה הינו לפחות 9 מ”ר והוא יהיה אטום לחדירת גזים. במרחב מוגן דירתי תותקן מערכת סינון אוויר שתפקידה הגנה מפני לוחמה ביולוגית, כימית ורדיואקטיבית. יש להתעדכן בהוראות פקע”ר (פיקוד העורף) שמשתנות לעיתים תכופות על מנת להגן על חיי תושבי מדינת ישראל בצורה הטובה ביותר. זכרו: תכנון נכון של ממ”ד בהתאם להוראות ולתקנות מציל חיים!
מרחב מוגן מוסדי. בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית  התש”ן-1990, יתוכננו מרחבים מוגנים בכל מבנה ציבור שיספקו הגנה מפני לוחמה קונבציונאלית ולוחמה שאינה קונבנציונאלית. למרחב מוגן מסוג זה יהיה אטום לחדירת גזים ובנייתו תתבצע על-פי תקנות ספציפיות ומחמירות. במרחב מוגן מוסדי תותקן מערכת סינון אוויר שתפקידה הגנה מפני לוחמה ביולוגית, כימית ורדיואקטיבית. יש להתעדכן בהוראות פקע”ר (פיקוד העורף) שמשתנות לעיתים תכופות על מנת להגן על חיי תושבי מדינת ישראל בצורה הטובה ביותר. זכרו: תכנון נכון של ממ”מ בהתאם להוראות ולתקנות מציל חיים!
מרחב מוגן קומתי. בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית  התש”ן-1990, יתוכננו מרחבים מוגנים בבנייני מגורים בהם אין ממ”ד בכל דירה ובבניינים לשימושים שונים, לדוגמה, תעשייה ומשרדים. אלה יספקו הגנה מפני לוחמה קונבציונאלית ולוחמה שאינה קונבנציונאלית, אלה יהיו אטומים לחדירת גזים. תותקן בהם מערכת סינון אוויר שתפקידה הגנה מפני לוחמה ביולוגית, כימית ורדיואקטיבית. 
מערכת המהווה חיץ בין פנים וחוץ המבנה. המעטפת כוללת “קירות וגג” ומכילה פתחים ליציאה ולאוורור המבנה. מעבר לחשיבותה האסתטי וליצירת חזות למבנה, המעטפת מהווה מערכת וויסות אקלימי ותפקידה להגן באופן מיטבי על דיירי המבנה.
במגמה להגיש סט תכניות למכרז קבלנים יוגשו מסמכים המסבירים ומפרטים את ביצוע העבודות השונות. לכל מוצר מפרט טכני שאותו עלינו לספק לקבלן הרלוונטי על מנת לבצע את ההכנות הנדרשות כראוי.
מרחב בו מתרחשים אירועים כלשהם. אדריכלות מייצרת מקומות: שהייה, מחסה, מפגש, מעבר, מפגש וכד’. אחד משמות האלוהים הוא “המקום” אני מאמינה שברגע בו מרחב הופך להיות מקום מופחת בו רוח חיים והוא מקבל עצמה אחרת.

נ

נוהל מבנה אחיד לתכנית. נוהל מחייב מטעם משרד הפנים שהחל להתגבש בשנת 2006. לפי נוהל זה יש להגיש כל תכנית בניין עיר (תב”ע) באמצעות מערכת ארצית מקוונת “מבא”ת מקוון”. המערכת מחייבת העלאת מסמכי התכנית באופן ספציפי על-מנת שאלה יוכלו להתקבל במערכת כראוי.

ס

הינו הבסיס האופקי למסגרת החלון ומהווה פרט בנייה חשוב שתפקידו למנוח חדרית מים אל פנים המבנה. סף חלון בדרך כלל עשוי אבן או שיש ויותקן לאחר יישום הטיח במבנה. ניתן לבצע פרט סף חלון חיצוני גם באמצעות פחי אלומיניום ליצירת מראה מודרני נקי. חשוב לעשות אבחנה בין סף חיצוני לסף פנימי – ניתן לייצר פרט ובו הסף החיצוני יהיה עשוי חומר אחד והסף הפנימי יהיה עשוי חומר אחר. 

ע

הגדרתו של עץ שקוטר גזעו בגובה 1.30 מ’ מעל 20 ס”מ. טרם תהליך תכנון מבנים יש לבצע בדיקה בשטח באם נמצאים עצים בוגרים ולמפות אותם באמצעות סקר עצים אותו מפיק האגרונום. לפי חוק יש להגן על עצים בוגרים- ניתן לבקש בקשה לכריתה או העתקה מפקיד היערות. חושב מאד- אסור בתכלית האיסור לכרות עץ בוגר ללא רישיון כריתה- הדבר מהווה עבירה פלילית. 

פ

מושג מעולם המדרגות. זהו למעשה מדרך אופקי המייצר הפסקה בין מהלכי המדרגות השונים. אורכו של הפודסט יהיה לפחות ברוחב המדרגה והוא נדרש לצורך מנוחה בין גרם לגרם כדי למנוע מאמץ יתר בזמן העלייה.
המטרה והשימוש של החלל, כשאנו מתכננים מבנה יש לו שימוש ותפקיד. הפונקציה מהווה חלק מרכזי מהעקרונות המנחים את האדריכל. השיח אודות הפונקציה התפתח במודרניזם כשהאדריכל לואיס סאליבן תווה את האימרה: “form follows function” הצורה עוקבת אחר הפונקציה, והעמיד את הפונקציה בראש פירמידת התכנון. בעידן העכשווי לעיתים הפונקציה עוקבת אחר הצורה, אולם, בשורה התחתונה חשוב שהתכנון יענה על הצרכים הדרושים בצורה פרקטית.
הינו פרט בניייה שיבוצע בדרך כלל בבנייה חדשה. הכוונה לפנלים המסתיימים במישור הקיר, בקו אפס עם הקיר.
תכנון ועיצוב המרחב הפתוח. המבנה וסביבתו מקבלים את פני המבקרים, לכן חשוב להתייחס לנושא העצים, הצמחים, שבילי הגישה, מדרגות, רמפות, גדרות, חניות, מסלעות, בריכות נוי ופרגולות. כל אלה חייבים להילקח בחשבון כבר בתכנון הראשוני של הבית ובטח בהגשת הבקשה להיתר..
מפקח מטעם מדינת ישראל הממונה ע”י שר החקלאות ואמון על מטרת הגנה וניהול היערות. תפקידו אישור תכניות ופיקוח עליהן בראשות הקרן הקיימת לישראל.
רשימה הכוללת הגדרת צרכי הלקוח ודרישותיו מהמבנה. הפרוגרמה תיבחן באופן כמותי ואיכותי. הפרוגרמה תפרט את כל הפונקציות שצריכות להתקיים במבנה הן מבחינה מעשית והן מבחינה עיצובית. תוכלו להתחיל לבנות את הפרוגרמה התכנונית בעצמכם באמצעות מאמר שהכנתי במיוחד עבורכם.
יחסי הגדלים בין רכיבי המבנה השונים. פרופורציות עשויות להעניק תחושות מסוימות לחלל או לעודד בו שימוש ספציפי. נושא ה”פרופורציה” בא לידי ביטוי בתחומים רבים החל מגיאומטריה ומתמטיקה ועד אמנות ואדריכלות, את התיאוריות המוכרות ביותר פיתחו ויטרוביוס, לה-קורבוזייה. בשנים האחרונות יש יותר מודעות לנושא “ארגונומיה”.
שרטוט חדר באופן כזה שניתן להבין מה נמצא על-גבי כל אחת מפאותיו. תכניות פריסה מפורטות יתנו אינפורמציה לגבי סידור האריחים לחיפוי הקירות או לריצוף החלל, העמדת כלים סניטריים החללים רטובים ומוצרים נלווים נוספים, הבנת מבנה המטבח וחיפוייו השונים. הפריסות ישורטטו בדרך כלל בקנה מידה 1:20 או 1:25 ויפרטו חלל רטוב/ מטבח. לאחר אישור הלקוח יועברו לקבלן כחלק מסט תכניות העבודה.
שיטת תיאור המשמשת לייצוג מרחב בציור. שיטה זו יוצרת אשליית עומק ומעניקה תחושת מרחב. במרוצת השנים חל שינוי בתפיסת הפרספקטיבה שהגיע לשיאו בתקופת הרנסנס שם פותחה “הפרספקטיבה המדעית” המתבססת על אינפורמציה מדעית במגמה לתאר מציאות אובייקטיבית. מאז באמצעות שיטה זו ניתן לייצר אשליית חלל הכפוף לחוקי ההיגיון והפיזיקה.

צ

ראשי תיבות למילים צינור מי גשם. הכוונה היא לצינור אנכי שתפקידו קליטת מי הגשם והעברתם לקרקע וצורך ניקוז. קוטרם ומיקומם של צינורות מי הגשמים ייקבע בהתאם לשטח הגג או המרפסת ולשיפועיהם. 
צנרת אינסטלציה המורכבת מפוליאתלין המחוזק באלומיניום, שילוב חומר מתכתי מעניק לצנרת עמידות וחוזק. לצנרת זו יתרונות רבים כשהבולטים ביניהם: עמידות בשחיקה לאורך זמן, בידוד חום ורעש ומניעת אבנית וקורוזיה. 

ק

קובץ ממוחשב המיועד לעבודה בתוכנת “אוטוקד” שהיא תוכנה לשרטוט אדריכלי
קובץ ממוחשב המיועד להדפסה במדפסת גדולה “פלוטר”. ניתן לייצא קובץ זה כמעט מכל תוכנת שרטוט וקטורית, אולם, ניתן לפתוח את הקובץ לצפייה במחשב רק באמצעות תוכנת “viewer” המיועדת למטרה זו. 
צינור בקוטר 4 צול המתחבר אל האסלה ותפקידו ניקוז המוצקים והנוזלים אל מערכת הביוב העירונית. הקולטן הוא צינור המשכי לאורך כל המבנה, הוא משתחרר בקומת הגג לכדי צינור אוויר (צ”א) פתוח כדי למנוע תת-לחץ במערכת הביוב ולשחרר אוויר.
תוצר מערכת היחסים שבין רכיביה השונים של היצירה.
מהנדס בניין, יעבוד בשיתוף פעולה עם האדריכל. בסיום שלב התכנון הראשוני יוצגו תכניות אדריכליות של המבנה לקונסטרוקטור ויוצג החזון התכנוני והאלמנטים החשובים בתכנון. באמצעות שיח ביניהם והעברת תכניות יתאמו את מיקום העמודים, שיטות הבניה והחומרים.
יסודות ושלד המבנה, האחראים ליציבות המבנה ונותנים מענה כנגד כל כוחות הפועלים עליו. הקונסטרוקציה כוללת רכיבים אופקיים ואנכיים: עמודים, קירות וקורות הנושאים את עומסי המבנה העצמיים ועומסים חיצוניים כגון: רוחות, רעידות אדמה וכוחות עילוי. הקונסטרוקציה בבניה הקונבנציונאלית בארץ עשויה בטון וברזל, אולם, יכולה להיות עשויה גם פלדה, עץ ועוד.
הרעיון והגישה העיצובית העומדים מאחורי הפרויקט, הסיפור שעל בסיסו נפתח את החלל. פיתוח הרעיון המרכזי יבסס מערכת חוקים פיזית ומנטלית ברורה לפרויקט ויסייע בהגדרתו. האדריכל יפתח את הקונספט ויבנה אותו במהלך העבודה מול הלקוחות ובהתאם לצרכיהם ולחייהם.
שם המונח לקוח מלועזית (Coping). בעברית מכונה “נדבך ראש”. זהו למעשה הכיסוי העליון בקירות/ במעקה הגג. תפקידו לנקז את המים אל פנים הגג דרך מערכת הניקוז המתוכננת ולמנוע “נזילות מים” על גבי החזית ולהגן על עוברי האורח. לקופינג בראש ובראשונה תפקיד פונקציונאלי: איטום המעקה, מניעת נזילות ולכלוך, אולם, מראהו האסתטי ומחשבה על נראות פרטיו מעסיק אדריכלים במגמה להקנות למבנה את העיצוב הראוי לו. 
היחס בין גודל המוצג באמצעי רפרזנטטיבי (מפה, תכנית, מודל פיזי או פרספקטיבה) לבין גודלו במציאות בה אנו חיים. המציאות מוגדרת באופן מלא ביחס של 1:1.

ר

זהו חומר המילוי בין האריחים המחפים את הקירות והרצפה. חומר זה מופיע בגוונים רבים לבחירת הלקוח\ האדריכלית ובהתאם לעיצוב החלל. יש לעשות אבחנה בין רובה אקרילית לרובה אפוקסית , אלה שונות בתכונותיהן וביישומן בשטח.  
מושגים הקשורים בתכנון ובניית מדרגות. שלח הינו המדרך על-גביו אנו פוסעים בעת השימוש בגרם המדרגות. רום הוא למעשה הגובה בין שני שלח לשלח.
שם כולל לחוברות שהאדריכל מפיק ומגיש למכרז ולביצוע. הרשימות יחולקו לפי נושאים: רשימת אלומיניום, רשימת נגרות, רשימת מסגרות, רשימת זכוכית, רשימת דלתות פנים, רשימת נגרות אמן וכיו”ב. כל פרויקט יאופיין בשפה האדריכלית, בפרטים, בצבעים ובחומרים משלו. היקף הרשימות תלוי בסוג ואופי הפרויקט ואלה יכללו מידע טכני ומפרטים של המוצרים השונים. במכרז הקבלנים יהיה ניתן לקבל הצעות מחיר מהקבלנים והספקים השונים בכפוף לרשימות אלה ולאחר מכן לקראת הביצוע הן יהודקו ויפורטו עוד יותר. 

ש

זוהי החגורה האנכית המחברת בין הקיר לקונסטרוקציית עמודי הבטון. בבנייה קונבנציונלית יחוברו “קוצי” הפלדה מעמודי הבטון אל קיר הבלוקים באמצעות יציקת בטון.
זוהי הלבשה המותקנת בפתחי המבנה (פנים/ חוץ) על-גבי המשקוף, להלבשה זו מתחברת הדלת. זהו מונח הקשור בהתקנת דלתות. חשוב לציין שבתכנון כל מבנה יש לקחת בחשבון את פתח הנטו והברוטו. המימדים הפיזיים של השלבניה משפיעים על גודל הפתח נטו.
חומר אקרילי המיוצר על בסיס מים שתפקידו הגנה על קירות חוץ ופנים.
מתווה סימון של נקודות הייחוס לצורך מיקום יסודות המבנה בשטח וקביעת גובה מפלס הכניסה (גובה אפס). לשטח יגיע מודד מוסמך שיסמן את הנקודות באמצעות מסגרת עץ אופקית וחבלים מצולבים. כך, נוכל לבצע את התכניות בשטח בדיוק האופטימלי הנדרש.
שם לחלוקת “דמי” בחלון הנועדה לשם אסתטיקה ואחידות גבהי החלונות. אלמנט עיצובי הנועד לחלוקת של החלון בין שמשה לשמשה. השפרוץ הו למעשה פרופיל חלוקה. 
שטח פרטי פתוח. מונח תכנוני המגדיר שטח פתוח בבעלות פרטית שאינו מיועד לבניה ומהווה אחד מייעוד המקרקעין בתכניות בניין עיר (תב”ע). בדרך-כלל ישמש השטח לגינון, לחורשות ואף לשהייה: לריהוט גן ומקומות מנוחה. לבעל הקרקע זכות לתכנן שטח זה בהתאם לרצונותיו כל עוד עומד בדרישות התכנוניות. צבעו של השפ”פ בתב”ע הינו ירוק בהיר עם מסגרת ירוקה כהה זאת בהתאם לנוהל מבא”ת (מבנה אחיד לתכנית).
שטח ציבורי פתוח. מונח תכנוני המגדיר שטח לרשות הציבור ומהווה אחד מייעוד המקרקעין בתכניות בניין עיר (תב”ע). בדרך-כלל ישמש השטח לגינון, לחורשות, למתקני שעשועים לילדים, מתקני כושר ואף לשהייה: לריהוט גן ומקומות מנוחה. צבעו של השצ”פ בתב”ע הינו ירוק בהיר זאת בהתאם לנוהל מבא”ת (מבנה אחיד לתכנית).

ת

תכנית בניין עיר. תכנית המפרטת את שימושי הקרקע באזורים השונים שבתחומה. לתכניות בניין עיר תוקף חוקי והן כפופות האחת לשנייה בהיררכיה המוגדרת עפ”י חוק. תכנית זו כוללת בדרך כלל שני מסמכים מרכזיים: תשריט (תכנית הממחישה את ייעודי הקרקע) ותקנון (מסמך מילולי המתאר ומפרט את התשריט). בנוסף לאלו ניתן לצרף נספחים נוספים בהתאם לדרישת הרשויות הרלוונטיות.
מסמכי הבקשה להיתר ירוכזו בתוך תיק שצבעו ורוד ויוגשו לוועדה המקומית לתכנון ובניה. חשוב לציין שתיקון 101 לחוק התכנון והבניה קובע שמסמכי הבקשה להיתר יוגשו כעת בהגשה מקוונת כקבצים ממוחשבים בלבד דרך “מערכת רישוי זמין” הארצית.
השלב הראשוני של הפרויקט הכולל תרגום הדרישות והתקנות השונות לכדי תכנית. בשלב זה יתנהל שיח בין הלקוח לאדריכל ובין האדריכל לרשויות עד מציאת חלופה תכנונית אופטימלית. שלב זה יכלול עבודה על תכניות, חתכים ואמצעי המחשה כמו: סקיצות ידניות, מודלים פיזיים, הדמיות ומודלים ממוחשבים. 
בסיום שלב התכנון המוקדם ולאחר חתימת התכנית יתחיל שלב התכנון המפורט שיכלול תכניות עבודה. האדריכל יתחיל בתכנון מפורט במקביל לתהליך הרישוי שאורך זמן. תכניות העבודה ישורטטו בקנה-מידה (קנ”מ) 1:50 כשהשרטוטים המפורטים יותר ב- 1:20, 1:10, 1:5, 1:2.