תכנון כיכר ספרא, ירושלים

שיתוף פרויקט

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

“עשרה קבין של יופי ירדו לעולם – תשעה נטלה ירושלים ואחד כל העולם כולו. אין לך יופי כיופייה של ירושלים” מתוך התלמוד הירושלמי

ירושלים עיר שמתקיים בה מפגש בין 3 דתות, בין סוגים מגוונים של אוכלוסיות שמייצגות שכבתיות רבה וגיוון. שכבות האוכלוסייה הרבות והדתות השונות המרכיבות את עיר הבירה שלנו כדאי שיקבלו התייחסות במרכז השלטוני שלה ובכיכר העירייה המייצגת את כל תושביה. בכדי  לאפשר ביטוי למנעד רחב של אנשים  מגיע הרעיון לשימוש בשכבתיות ובפילטרים שונים בבניית ועיצוב המקום האורבני הכל- כך חשוב הזה. הכיכר תהפוך ממקום צחיח שאינו מזמין פעילות חברתית, למרכז נעים המעודד שהייה ולבילוי. שימוש בחומרים שונים ממוסגרים ויוצרים שכבתיות: אבן ירושלמית, פח מחורר, זכוכית וקורטן ברמת חזיתות המבנה וחשיפת האדמה, דשא וצמחיה (השכבות השונות של הקרקע) ברמת פיתוח הכיכר. שימוש בתלת מימדיות המתקבלת באמצעות ריהוט רחוב ייחודי שונה ומגוון מאפשרת את התייחסות לארגונומיה האנושית, ולגוף האדם על כל גווניו, מתוך כך מוצעים מגוון אופציות ומחוות של אינטראקציה חברתית.

הכיכר תיתן מענה למקומות ישיבה נוחים והצללות באמצעות חומרים שונים טבעיים ומלאכותיים. ברחבי הכיכר תבוצע שתילת עצים רק במקומות האפשריים, מעל החניון התת קרקעי יבוצע שימוש בעציצים או בצמחיה נמוכה. התכנון לקח בחשבון יצירת פתחים עיליים לחניון מעין “סקיילייטים” להם תפקיד כפול: החדרת אור טבעי לחניון ועושר ברמת התכנון הנופי ופיתוח השטח.

מצב קיים:

המצב הקיים מציג תכנון באמצעות גריד ריבועי נוקשה שנותן תחושה של שליטה ופחות מזמין אירועים יומיומיים. לא פלא שרוב הפעילויות שנערכות בכיכר הן פעילויות יזומות רובן עוסקות בטקסים ממלכתיים ופסטיבלים שונים. בעת קיום הפסטיבלים יש צורך לרוב בהקמת מבנים זמניים ובהצבת גדרות ושערים. השטחים המסחריים והמסעדות מופרדים מהכיכר ויזואלית ופיזית באמצעות מבנה הצללה מאסיבי המנתק בצורה רשמית בין הכיכר לפעילות פנאי. בשיטוט בכיכר ניתן להבחין בנקודות מבט יפיפיות ובנוף ממוסגר המזכיר למתייר את יופייה של העיר ירושלים ואת מהותה. בין בניין העירייה לבין בניין בית משפט השלום ניתן להבחין במבט יפיפיה אל עבר כנסיית השילוש הקדוש. מבט מכיכר ספרא אל כיוון כיכר צה”ל יחשוף ויסטה אל עבר העיר העתיקה וחומותיה. למבטים אלה לא ניתנה חשיבות מספקת במסגרת התכנון הקיים.

מצב מוצע:

ניתוח המצב הקיים חושף מחסור בדפנות עירוניות הפונות הן לכיוון הכיכר והן לכיוון רחוב יפו. החייאת המרחב הציבורי של הכיכר מתחיל במבט המזמין המתקבל מרחוב יפו המהווה ציר מסחרי בולט ומקשר בין שוק מחנה יהודה התוסס לבין העיר העתיקה. הכיכר תהווה נקודת מפגש עירונית משמעותית בתוך ציר זה.

הגישה אל הכיכר דרך שני בנייני כניסה הכוללים פונקציות ציבוריות ופנאי יוצרים דופן מסחרית אטרקטיבית כלפי רחוב יפו  המזמין את עוברי האורח להיכנס וליהנות מהכיכר ובנוסף גם מתוך הכיכר כלפי פנים נוצר עניין המושך את הנמצאים לשהות בה. בינוי ייחודי זה יוצר זווית פתיחה משמעותית כלפי הכיכר ובמת ההופעות והטקסים.  מבני הכניסה לכיכר בני שתי קומות כאשר המבנה הדרומי כולל: מבואת כניסה המקדמת את באי מרכז המבקרים, בית המודל, אזור הסעדה עשיר לכיוון רחוב יפו, חלל הרצאות וחלל סדנא למודלים שיפנה אל פנים הכיכר. המבנה הצפוני כולל ספריה עירונית לשימוש הציבור ובית קפה הפונה אל פנים הכיכר. את הספרים יהיה ניתן לקחת אל חוץ המבנה אל האזורים המוצלים וליהנות מקריאה בנוף העירוני. 

הסכמה העירונית כוללת שני משולשים אחד הפונה אל עבר הבמה ושני המדגיש נקודות ומבטים חשובים בשלושת קצוויתיו (כסמל לחשיבות האיחוד של ירושלים על כל יושביה) זהו למעשה הבסיס התכנוני של הכיכר המושתת על גריד המאפשר חופש להתרחשויות ציבוריות וחברתיות.  הבינוי מייצר זווית פתיחה משמעותית כלפי הכיכר ובמת ההופעות והטקסים- רחבה לפעילויות ייצוגיות. הבמה תעוצב מחדש ותכלול קיר לדים להקרנה ולאירועי לילה. לצד זה מתקיימת רחבה ורסטילית המאפשרת קיום מגוון פעילויות קהילתיות: שוק איכרים, שבוע הספר, פעילויות לילדים והופעות מזדמנות. שינויים אלה יגרמו לכיכר להיות אטרקטיבית לא רק לתושביה אלה ימשכו אליה גם תיירים וסטודנטים מכל העולם שיוכלו לשבת לנוח בפינות המוצלות, לבלות בשוק האיכרים או לשלב ארוחה קלה תוך צפייה בנוף הירושלמי הייחודי. הכיכר תהפוך למרכז המקשר את צלעותיה של העיר המכבדת את תשעת הקבין של היופי שירדו אליה. הפרויקט הוגש במסגרת תחרות אדריכלים פתוחה לתכנון כיכר ספרא בירושלים.

סטודיו T.Z.F ובראשו אדריכלית טלי זרחיה פרומוביץ, יש את הידע המקצועי לתכנן לכם משרד שיטיס אתכם קדימה. בכל שאלה, בקשה או ייעוץ אהיה כאן בשבילכם התקשרו אלי 0528408755 או צרו קשר באמצעות הטופס באתר.

מידע נוסף שיעניין אתכם:

סוג:

שטח:

עיר: