Project Description

תכנון בית ספר

תיאור הפרויקט

בית ספר “צומח” הוא בית המיועד לא רק ללימודים, אלא מתפקד כחלק ממארג החיים המרכיבים את המתחם. תכנון בית ספר מקיף כחלק מקריית חינוך הכוללת שלושה בתי ספר נוספים מעלה צורך בפתרונות תכנון ייחודיים, במטרה להימנע ממבנים חזרתיים ואנונימיים. האסטרטגיה התכנונית מתייחסת לחצר בית -הספר ולמבנים השונים שלו כישות תכנונית אחת.

תכנון המתחם יצר “כפר” – מערך הכולל בתים, רחובות, סמטאות וכיכרות, וביניהם חללי פנים וחוץ, בקני מידה שונים, המאפשרים פעילות מגוונת. הושקע מאמץ תכנוני רב בשטחים שמחוץ לכיתות הלימוד – השטחים בהם התלמידים נמצאים ומבלים בין השיעורים. הרעיון המרכזי של בית הספר ה”צומח” הוא לנכס את המקום לתלמידים, וליצור הזדהות שתמנע תחושת ניכור, על ידי יצירת מערך חדש וביטול “המסדרון” הבית ספרי. לב בית הספר הוא כיכר הכניסה, מרחב ירוק פתוח, מהכיכר מתפצלים שני “רחובות” מרכזיים – רחוב חטיבת הביניים ורחוב החטיבה העליונה, ולאורכם פזורים ה”בתים” שהם מבני הכיתות. מהרחובות המרכזיים מתפצלים שבילים פתוחי קצה, על ציר מזרח מערב. המאפשרים אוורור של המתחם.

סביבת הלמידה מהווה מרכיב חשוב בתהליך הלמידה, ככל שהסביבה הלימודית עשירה יותר, נצפה לתהליכים אפקטיביים יותר. בהתאם ה”בתים” כוללים מחללי לימוד המזמינים מפגש, שיחה, גילוי ויצירה שהם ניגוד לתחושה של פיקוח, מעקב ושליטה. כל “בית” מורכב מארבע כיתות אם, כאשר כל שתי כיתות אם חולקות כיתת חוץ משותפת. בנוסף, כל כיתה כוללת חדרון עזר לעבודה פרטנית, המאפשר למורה להיענות לצרכים השונים של התלמידים, וזה מתפקד גם כ”ארובה סולארית” של הכיתה, על מנת לייעל את האוורור הפסיבי בחלל. כיתות החוץ מקושרות ישירות לחצר המשותפת לשמונה כיתות אם. עיצוב החצר נעשה בצורה מגוונת, כך שתפתה את התלמיד לשהות בה.

הפרויקט הוגש במסגרת תחרות אדריכלים פתוחה מטעם “מועצה אזורית מטה אשר” וזכה במקום השלישי.

פרטי הפרויקט:

  • סוג: תכנון בית ספר
  • שטח: 1400 מ”ר בנוי+ פיתוח
  • ישוב: מטה אשר

 

Comments

comments