בשנים האחרונות עם שינויי האקלים הקיצוניים, גלי חום לצד סערות קטלניות, דלדול של מיני בעלי חיים וצמחייה וכד’. מאידך, המודעות הסביבתית ההולכת וגוברת מייצרת צורך בשינוי מסיבי בייצור ובצריכה, במיחזור ושמירה על כדור הארץ ומשאביו. ענף הבנייה הכולל: תכנון ובניית מבני מגורים, מסחר ועבודה, הפך גורם מכריע ליצירת סביבה בת קיימא. אדריכלות בת קיימא (ירוקה) מאופיינת בעקרונות שאט אט מעוגנת בתקנות וחוקים מחייבים. אליהם אדריכלים ומתכננים כפופים ומתאימים את תהליך התכנון ובחירת החומרים אליהם. בנייה רוויה בפרט עשויה להשפיע על המתחם הסביבתי וליצור סביבה ירוקה ובריאה, תוך עשייה מירבית לשמירה על הסביבה הטבעית ושיפור איכות חייהם של התושבים. תכנון בר קיימא דורש שיתוף פעולה בין גורמים רבים: אדריכלים, מהנדסים, רשויות מקומיות, תקנים ומדיניות ציבורית. הוא מעודד גם את התהליך המשולב שבו התושבים משתתפים בתכנון המרחב העירוני ומביעים את דעותיהם וצרכיהם. אז מה הם העקרונות של אדריכלות בת קיימא? ואיך לקוח שבונה בית או יזם שבונה ביניין יכול להשפיע על הסביבה כולה?
חסכון באנרגיה: שימור משאבים טבעיים והפחתת פגיעה בסביבה. המטרה מתן פתרונות לחיסכון באנרגיה, שימור מקורות מים, השגת חומרי בנייה בר-תקן ושימוש בחומרי בנייה ממוחזרים. הכוונה לבניה אקולוגית והגברת החשיבות בשמירה על הסביבה הטבעית. תכנון המשלב אלמנטים חסכוניים באנרגיה הוא הליבה של אדריכלות בת קיימא. ברמת מעטפת המבנה: קירות, גגות וחלונות מבודדים היטב מתנאי האקלים. כמו כן, מוצרי חשמל ותאורה שצורכים אנרגיה ברמה נמוכה. בגדול תכנון העושה שימוש במקסימום אור טבעי, סרקולציית אוויר טבעית ומשאבי הטבע קיימים ומינימום הסתמכות על מערכות איוורור מאולץ ותאורה מלאכותית. בנוסף, גם כאשר נתכנן מערכות “תמך” מלאכותיות אלה יהיהו חסכוניות וחכמות ככל הניתן. בדרך זו נוכל לגרום להפחתה משמעותית בצריכת האנרגיה.
שימוש בחומרים ברי קיימא: אדריכלות בת קיימא מעודדת שימוש בחומרי בניין ידידותיים לסביבה כמו: חומרים ממוחזרים, או חומרים טבעיים שלא מעורב בהם ייצור סינתטי, עצים שגדלים ביערות ומנוהלים באחריות, מתכות ממוחזרות וצבעים בעלי רמת VOC נמוכה (תרכובת אורגנית נדיפה). כל אלה הם דוגמאות לחומרים ברי קיימא המפחיתים את ההשפעה הסביבתית של הבנייה. בהקשר זה חשוב לציין שגם ספקי חומרי הבנייה והגמר מודעים לחשיבות של אדריכלות ירוקה ומכניסים לסל המוצרים שלהם חומרים כאלה. חשוב לציין שחומרים מזהמים ובזבזניים שאינם ידידותיים לסביבה יצאו מייצור ואף נאסרו לשימוש לפי חוק במקומות מסוימים על הגלובוס.
חסכון במים: אחד הנושאים שעל הפרק מבחינת תכנון בר קיימא הינו מחסור המים. באמצעות טכנולוגיות חדשניות לחיסכון במים: מערכות לאיסוף מי גשמים, מתקנים בזרימה נמוכה ומיחזור מים אפורים נוכל להפחית את צריכת המים וגם את חשבונות החשמל. חסכון באנרגיה מהווה לא רק חיסכון במשאבים טבעיים אלא גם חיסכון בהון ותשלומים.
תכנון מיקום המבנה ביחס לסביבה: באופן הגיוני ולא מפתיע למיקום המבנה תפקיד חיוני בתכנונו כמבנה בר קיימא. החל מרמת התכנון העירוני: קירבה לתחבורה ציבורית, בתי ספר, מרכזים מסחריים ומרפאות העשויה להפחית את הצורך ברכב פרטי ולהפחית את גזי הפליטה. מגמה הולכת וגוברת של “עירוב שימושים” –תכנון המשלב מגורים, מסחר, ציבורי ותעסוקה במתחם אחד. ועד רמת העמת המבנה והמנח שלו על-גבי המגרש הבודד: תכנון המתחשב בשושנת הרוחות, באקלים המקומי, בכיווני השמש ומלווה באלמנטי הצללה מתאימים, בידוד תרמי ופתחים במעטפת במקומות מדויקים. הגישה של אדריכלות ירוקה היא בשמירת הסביבה, יצירת סביבה בריאה, ושיפור איכות החיים בערים.
כיום יועץ בנייה ירוקה יצטרף לכל פרויקט של בנייה רוויה ומומלץ לשלבו גם בפרויקטים פרטיים עם מבט לעתיד טוב יותר.
תכנון סולארי פסיבי: מערכות סולאריות רותמות את אנרגיית השמש לחימום, קירור ותאורה. הן לוקחות בחשבון את כיווני האויר והאור ומשתמשות בהם כדי לייצר אנרגיה ממשאבי הטבע הקיימים. מערכות אלו עשויות לשלב מתקני הצללה וחומרי מסה תרמית כדי לווסת טמפרטורות בתוך המבנה, ולהפחית את הצורך במערכות חימום וקירור. יתר על כן, פאנלים סולאריים מייצרים אנרגיה נקיה, מפחיתים את השימוש בחשמל ואף מייצרים חשמל המוצע למכירה בחזרה ליצרני החשמל. הפאנלים הסולאריים הפכו לזולים ויעילים יותר, מה שהופך אותם למאפיין נפוץ בפרויקטים אדריכליים ברי קיימא.
שטחים ירוקים וגגות ירוקים: גישות עכשוויות בתכנון אורבני דוגלות בשמירה על ריאות ירוקות בנוף העירוני ועל אזורי צמיחה טבעיים. כולל השקעה בפארקים, גינות ציבוריות, גגות ירוקים. גגות ירוקים זוכים לפופולריות בזכות יכולתם להפחית את איי החום העירוניים, לשפר את איכות האוויר ולשפר את הבידוד. בנוסף, מספקים מקור לחקלאות עירונית ולפעילויות פנאי.
מערכות בית חכם: מאפשרות לדיירים לפקח ולשלוט בצריכת האנרגיה והמשאבים בזמן אמת. מערכות אוטומטיות המשמשות לתאורה, חימום וקירור מייעלות את צריכת האנרגיה. כיום, בנייה הרוויה בפרט מקפידה על תכנון חכם הכולל אופטימיזציה של השימוש באור טבעי וכיווני אוויר וזו אחת הדרכים להתמודד עם אתגרים כמו השינוי האקלימי.
אדריכלות בת קיימא בעלת יתרונות רבים הן בהיבט הבריאותי וגהן בהיבט האקלימי והשמירה על כדור הארץ. היא מפחיתה את פליטת גזי החממה, מסייעת בשימור משאבי טבע ומגנה על מערכות אקולוגיות. עלויות בניית מבנה בר קיימא גבוהות יותר ממבנה מסורתי, אך בטווח הארוך החסכון בשימוש באנרגיה ובהוצאות שוטפות עולה לרוב על ההשקעה החד פעמית בהקמתו. מגמה של נכסים ברי קיימא הולכת וגוברת כך שלאורך זמן ערכו של נכס מסוג זה בהכרח יעלה.
אפשר לסכם ולומר שאדריכלות בת קיימא היא לא רק טרנד. מדובר בצורך הכרחי לנוכח האתגרים הסביבתיים עמם העולם מתמודד. בתים ודירות שתוכננו מתוך מחשבה על קיימות מציעים יתרונות רבים, החל מחשבונות חשמל נמוכים יותר ועד לשיפור איכות החיים וסביבת חיים בריאה. על-ידי אימוץ העקרונות והחידושים של אדריכלות בת קיימא, אנו יכולים ליצור חללי מגורים שהם לא רק יפים אלא גם אדיבים לסביבה ולהמשכיות שלנו על כדור הארץ.