מסכימים איתי שבעלת המקצוע שתקבע כיצד ביתכם יראה יהיה מאד משמעותי עבורכם בתהליך? פרויקט בנייה של בית חדש, ואפילו פרויקט שיפוץ, הוא תהליך ארוך וחשוב בו יש לקבל המון החלטות בזמן קצר יחסית. הראשונה לשרטט את מרחב חייכם החדש היא האדריכלית, והיא גם בעלת המקצוע שתלווה אתכם בצורה האינטנסיבית ביותר, לא רק באתר הבנייה לקול החפירות, אלא ממש מתחילת התהליך ועד סופו. לכן, הבחירה באדריכלית היא קריטית להצלחת פרויקט חייכם, וחשובה גם להנאה מהדרך.
מה מייחד את מקצוע האדריכלות?
אדריכל בתים פרטיים הוא מקצוע ייחודי. מצד אחד, מדובר במקצוע שמצריך ידע טכני רב, ומאידך – ידע והבנה בבני אדם. שילוב בין הבנת האתר, חישובים וחומרי בנייה ליכולת להבין בני אדם ולשמח אותם בתכנון של בית שיהווה עבורם הרבה יותר מקורת גג. לכן, כשאנחנו בוחרים אדריכל בתים פרטיים, חשוב שנעשה זאת כשאנחנו מתמקדים בשני מישורים: המישור המקצועי – אדריכלית עם ניסיון והמלצות, ובמישור האישי – אדריכלית שיהיה לנו נוח להתייעץ איתה ולשתף בהתלבטויות.
הסמכה מקצועית – רק אדריכלית רשויה
הבחירה באדריכלית מוסמכת היא לא רק ערובה לעבודה מקצועית, אלא גם מעטפת נוספת בכל הנוגע לבטיחות וחוקיות, כי אף אחד לא רואה להסתבך עם החוק או לתכנן מבנה שלא עומד בתקנות. רגע לפני שאתם גולשים להמלצות ומבקשים לראות פרויקטים, ודאו שאתם עומדים (או יושבים, או משוחחים בטלפון) מול אדריכלית, ואם ניתן – אדריכלית רשויה. אדריכלית רשויה היא מי שסיימה לימודי אדריכלות במוסד מוכר, סיימה התמחות ועברה מבחני הסמכה נוספים. זוהי הרמה המקצועית הגבוהה ביותר שיש. לכן מומלץ לתת את הדעת ואם יש ספקות אפשר גם לבדוק בפנקס האדריכלים.
ניסיון מקצועי
ניסיון מקצועי בפרט בתחום האדריכלות ובבניית בתים פרטיים משמעותי עבורכם. עם כל הכבוד ללימודים אקדמיים ולבחינות הסמכה, וכמובן שיש כבוד, לניסיון מקצועי וניסיון בשטח אין תחליף. יתרה מכך, אדריכל בתים פרטיים בעל ניסיון: שלמד מפרויקטים שעשה, ובכל פרויקט השתדרג והתפתח. האינטרס שלכם הוא לבחור באדריכלית בעלת ניסיון של לפחות מספר שנים, כך שהיא מעודכנת, צעירה ופתוחה לטרנדים מצד אחד, ועברה דבר או שניים מצד שני.
ניסיון בתכנון פרויקטים דומים לשלכם
מטבע הדברים, כדי לבנות את הבית הפרטי שלכם אתם ככל הנראה לא תחפשו אדריכלית שמתמחה בבנייה של מתחמים מסחריים, אלא תחפשו אדריכלית שיכולה להציג נפח עבודה משמעותי דווקא בפרויקטים קרובים ודומים לפרויקט שלכם. לדוגמה, אם אתם מעוניינים לבנות בית פרטי, כדאי שהאדריכלית איתה תעבדו תהיה בעלת ניסיון בתכנון של בתים פרטיים. זה המקום לציין שלא בוחרים אדריכלית לפי עיצוב של בית מסוים, אלא על סמך מספר פרויקטים שאהבתם- כי כל בית מתוכן עבור לקוח שונה.
המלצות אדריכל בתים פרטיים
גם בעידן הנוכחי, בו אנחנו חשופים להכל, המלצות הן הכלי האפקטיבי ביותר לבצע סינון של בעל מקצוע, בפרט כשמדובר בבעל מקצוע כמו אדריכל בתים פרטיים. מומלץ לבחור אדריכלית על סמך המלצות ממקור אמין ככל הניתן (לא רק גוגל ואינסטוש). אם לא חברים קרובים, אז גם חברים של חברים זה מקור אמין מספיק. ניתן לאסוף המלצות ברשת, ומומלץ לבקש מהאדריכלית שתחבר אתכם עם לקוח שאת הפרויקט שלו אהבתם- אולי אפילו תוכלו לבקר בביתו החדש שכבר נבנה. כדאי לזכור שהעבודה עם האדריכלית היא עבודה ממושכת של מספר חודשים ואפילו שנים, בתקופה בה מעורבים הרבה רגשות. כדאי לעשות את הכול מבחינתכם כדי לוודא שבחרתם נכון.
כימיה ואווירה נעימה
הכימיה שלכם עם האדריכלית היא אולי השיקול החשוב ביותר. גם אם מצאתם אדריכלית מוסמכת, בעלת ניסיון ושפע של פרויקטים מדהימים – ללא כימיה זה פשוט לא יעבוד. אתם רוצים אדריכלית שתדע לקלוט אתכם גם בלי שתרבו במילים, שתציף בפניכם רעיונות ותמונות ודוגמאות כדי לעורר את הדמיון. אתם רוצים אדריכלית שלא תתביישו לפנות אליה ותיענו בתגובה נעימה. עניין נוסף שכדאי לשים לב אליו הוא בחירה באדריכלית שנותנת לכם לקבוע את הטון, ולא “כופה” עליכם את דעתה- הקשבה וכבוד הדדי הם הבסיס התכנוני הבריא ביותר. זכרו- בסוף, אלה אתם שתחיו בבית.
בחרתם אדריכלית? עוברים לשלב הבא!
לאחר בחירת האדריכלית שתלווה אתכם, חשוב להיערך לפגישות עמה כדי להפיק מהן את המקסימום. בעידן הדיגיטלי קל יותר למצוא מקורות השראה, כדאי להביא עמכם תמונות וסגנונות. אתר נפלא להשראה הוא רפרנסים מ”פינטרסט” – רשת חברתית לשיתוף תמונות מהרשת. הביאו אתכם תמונות של בתים, חומרים וצבעים שאהבתם. פעמים רבות ההשראה דווקא תגיע ממקורות פנימיים שלכם ולא ממקורות חיצוניים. לדוגמה – תמונה משפחתית או חפץ שיקר לכם רגשית. ככה תתחילו לתפור בית במיוחד עבורכם.