אדריכלות והמעבר לבנייה ירוקה: כיצד לתכנן בית ידידותי לסביבה?

בניה ירוקה

השאיפה הגלובלית להתמודדות עם שינויי האקלים והפחתת השפעתם הסביבתית העניקה למושג בנייה ידידותית לסביבה חשיבות משמעותית. תכנון בית ידידותי לסביבה הפך בשנים האחרונות לקו מנחה ואף לערך עליון באדריכלות ובעיצוב הפנים מתוך שאיפה להטיב עם הסביבה ולשמור עליה. אדריכלות ירוקה- ברת קיימא- שמה דגש על יצירת מבנים ידידותיים לסביבה באמצעות בחירה מדוקדקת של חומרי בנייה איכותיים אשר מסייעים בשמירת הסביבה והגנתה. אי לכך, תכנון בית ידידותי לסביבה כרוך בהכרח בצמצום השימוש בחומרים רעילים המזיקים לסביבת החיים שלנו. כידוע, בתהליך הבנייה קיימים סיכונים לא מעטים המתרחשים לנוכח החשיפה לאבק, אדים, גזים ורעלנים. חשיפה מסוכנת זו עלולה להסב נזקים בריאותיים קשים ובלתי הפיכים ולגרום לזיהום אוויר חמור העשוי להשפיע על איכות חיינו.

בנייה ירוקה עם אחריות כלפי הסביבה מעודדת ניצול אנרגטי מקסימלי תוך דגש על מניעת הידלדלות משאבים טבעיים ושימוש בחומרים שניתן למחזר. שיטות הבנייה הירוקה שמות דגש על בניית מבנים יעילים במשאבים וברי קיימא לאורך מחזור חייהם. תהליך זה מתבצע באמצעות שילוב עקרונות עיצוב אקולוגי לצד בחירת חומרים ידידותיים לסביבה ויעילות אנרגטית. אין ספק כי בנייה ירוקה אף משפרת באופן ניכר את בריאות ונוחות המשתמש בה ותורמת לאיכות הסביבה באופן אבסולוטי. ניהול נכון של פרויקטים ״ירוקים״ מוריד את עלויות מחזור החיים ותורם לסביבת חיים ירוקה ואיכותית יותר ומזוהמת פחות.

תכנון בית ידידותי לסביבה מתחיל כבר בשלב הראשוני ביותר, בשלב תכנון המבנה. האדריכל יגבש את הנחיות הבנייה הירוקה הרצויות. ככזה, האדריכל קובע את מכלול המאפיינים שיהיו בפרויקט וישפיעו על אופיו הירוק של המבנה. כל פרט ופרט בבנייה עשוי לתרום לתהליך הבנייה הירוקה החל מאופן העמדת המבנה על המגרש וביחס לכיווני האוויר ושושנת הרוחות ועד תכנון מערכות המים והחשמל עיצוב חזיתות הבנית, עיצוב הפנים והגינון.

בחירה קפדנית ואחראית של חומרי בנייה איכותיים וידידותיים לסביבה הינה משמעותית ביותר בתהליך הבנייה הירוקה. תכנון בית ידידותי לסביבה מתבצע תוך הקפדה על שימוש בחומרי בנייה איכותיים ביותר והימנעות משימוש בחומרים מעובדים שהם בעלי פוטנציאל לרעילות. כמו כן, בנייה ירוקה מעודדת שימוש בחומרים ממוחזרים ועל ידי כך מפחיתה באופן משמעותי את ההשפעה של יצירת חומרי גלם חדשים. שהרי, חלק בלתי נפרד מבנייה ידידותית לסביבה הוא הפחתת ההשפעות ההרסניות שיש לייצור מוצרים לבנייה על הסביבה.

גם ליעילות האנרגיה חשיבות מכרעת בבנייה הירוקה. באמצעות יכולות תכנון חדשניות, בידוד מתקדם, שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים וכיו”ב מבנים עשויים להפחית באופן ניכר את צריכת האנרגיה שלהם ואת פליטת הגזים והרעלים. בפרויקטים של בניה ירוקה האדריכל, הספקים השונים, היועצים והקבלן ישפיעו בצורה מכרעת על הטמעת טכנולוגיות מתקדמות ושיטות לחיסכון באנרגיה. ניצול אנרגיה מתחדשת כדוגמת אנרגיה סולארית מפחית את השימוש בדלקים ותורם לאיכות הסביבה ולעתיד ירוק יותר. באופן זה לוחות סולאריים המותקנים על גגות הבניינים כמו גם בשטחים פתוחים בסביבתם אוספים את אור השמש ומסייעים ביצירת חשמל להפעלת המבנים. השימוש באנרגיה סולארית מסייע, אם כך, ליצירת אנרגיה ירוקה ובשמירה על הסביבה מפני זיהום אוויר.

נראה שאי אפשר לדבר על בנייה ירוקה ותכנון בתים ידידותיים לסביבה מבלי להתייחס לנושא הבנייה המודולרית. בשיטת הבנייה המודולרית מייצרים במפעל את חלקי הבית המתוכנן כגון: קירות, רצפה וכיו”ב מובילים אותם לאתר הבנייה ושם מרכיבים את האלמנטים השונים של הבית. בנייה מסוג זה מבוססת על הרכבת שלד הבית העשוי פלדה וקירות רב שכבתיים בשילוב בטון או בלוקי איטונג. הבנייה כוללת חיפוי חיצוני של אבן או טיח ומילוי חומר מבודד העמיד לנזקי מזג האוויר ומשפר את יציבותו של המבנה. מדובר בשיטת בנייה מהירה, יעילה וזולה ובהקשר שלנו גם ירוקה. בנוסף לכך, בנייה זו הינה מדויקת להפליא ומוציאה לפועל את תכניות הבית באופן מדויק להפליא וללא סטיות. המפתח להצלחת פרויקטים מסוג זה טמון בביצוע של הבית הלכה למעשה ובשימוש בחומרי בנייה מתקדמים ואיכותיים ביותר בעלי יכולת בידוד אקוסטית ותרמית גבוהה. גם מבחינת קבלת אישורי הבנייה תהליך הבנייה המודולרית הינו בעל יתרון מובהק שהרי ניתן לבצע בנייה מסוג זה בכל תנאי מזג האוויר ובכך להימנע מעיכובים ומסחבת מיותרת בתהליך הבנייה.

נוכל לעצב את הבית החדש שלנו באופן העולה בקנה אחד עם גישת הבנייה הירוקה ועם השמירה על איכות הסביבה. בשנים האחרונות ניתן לראות דוגמאות רבות בהן ענף עיצוב הפנים מתמזג עם אלמנטים המטיבים עם הסביבה. במסגרת עיצוב הפנים של הבית, העיצוב נוטה לעשות שימוש באלמנטים היוצרים סביבה בריאה, נקייה ואיכותית יותר. מעצב הפנים בוחן את המבנה ואת רצונות לקוחותיו ובהתאם לכך עשוי להחליט באיזה אופן להפוך את הנכס לידידותי יותר לסביבה. עיצוב פנים ידידותי לסביבה יכול להתבטא בשימוש בחומרים ממוחזרים, ברהיטים העשויים מחומרים ירוקים וממוחזרים, בשילוב גופי תאורה חסכוניים בחשמל הצורכים פחות אנרגיה, בשימוש במערכות שונות המעודדות מיחזור מים ועוד. השילוב האידיאלי בין עיצוב אסתטי מרהיב לבין העיקרון לשמירה על איכות הסביבה בא לידי ביטוי בבניית הבית הידידותי לסביבה.

לסיכום, אין ספק כי תהליך הבנייה הידידותית לסביבה מעודד ניצול מיטבי של אנרגיה באמצעות שימוש בחומרי בנייה איכותיים העולים בקנה אחד עם שמירה על הסביבה, ניצול אנרגיה סולארית, בנייה מודולרית, עיצוב פנים תוך שימוש באלמנטים השומרים על איכות הסביבה ועוד. הבנייה הירוקה מהווה מודל חינוכי גלובלי וככזאת תפסה תאוצה רבה ברחבי העולם כולו והפכה לערך עליון בענף הבנייה בכלל ובתפיסהְ האדריכלית בפרט.

פוסטים אחרונים