עיצוב ותכנון אדריכלי לבית פרטי צריך להיות לא רק אסתטי ומרשים, אלא ללא ספק גם פונקציונלי. העיצוב האדריכלי אמור לענות על דרישות וציפיות הלקוח, לנצל בצורה מקסימלית את החללים הקיימים בבית ולשרת את הדיירים על בסיס יומיומי. אחד האתגרים החשובים של האדריכל הינו למצוא פתרונות יצירתיים ופונקציונליים עבור הדיירים תוך התחשבות בתנאים הקיימים בשטח.
אדריכלות איכותית ממזגת בין האספקט האסתטי לבין האספקט הפונקציונלי. אחת המטרות החשובות ביותר הינה שהבית יעבוד בשביל הדיירים ושיתאים לצרכיהם. אי לכך, על האדריכל להקפיד על תכנון ועיצוב פנים מדויק ותשומת לב מיוחדת לכל הפרטים. התכנון נועד כמובן לייצר רמת חיים גבוהה ולמקסם את חוויית המגורים.
שימוש בחומרים בעיצוב בהתאם לתנאים הקיימים
ידוע כי בבתים שונים תנאי שטח ואקלים שונים ותנאים אלה גורמים לאדריכל להשתמש בחומרים בהתאם אליהם. תנאי האקלים גורמים להעדפת שימוש בחומרים מסוימים המתאימים להם. דוגמה טובה לכך, היא למשל, עיצוב פנים של בית הממוקם בקרבת הים שבו קיימת לחות גבוהה; במקרה כזה עדיף להימנע משימוש ברצפת פרקט ובעץ ולהעדיף חומרים עמידים וחזקים יותר. תפקידו של האדריכל לבחור בחומרים האיכותיים והמתאימים ביותר לתנאי השטח והאקלים הנתונים.
פתרונות אחסון בבית פרטי
אחד האתגרים הבולטים באדריכלות בכלל ובאדריכלות בתים פרטיים בפרט הינו מתן מענה הולם לנושא האחסון. אתגר האחסון מהווה נושא מרכזי עמו צריך האדריכל להתמודד בכלל הפרויקטים. אחד פתרונות האחסון הפופולריים הינו קירות אחסון. מדובר למשל על ארונות חבויים בקירות בחדרים או במסדרונות הבית. בחירה בפתרון מסוג זה מייצרת פונקציונליות ואסתטיקה גבוהה. חשוב מאד למפות את החפצים שעתידים להיות מאוחסנים בבית יחד עם הלקוח ולתת מענה ראוי לכלל הפריטים. תכנון נכון ייתן מענה מלא לנושא האחסון- זכרו בית נקי מ”רעשים” הוא בית יפה.
שימוש בתאורה טבעית
הגישה העיצובית כיום לעשות שימוש בתאורה הטבעית כ”חומר בידי היוצר”. חשוב לתת מקום של כבוד לתאורה הטבעית ולהכניסה אל פנים הבית בצורה מבוקרת דרך מפתחים מתאימים ומרשימים. השימוש בתאורה טבעית יוצר אווירה נעימה ובו זמנית חוסך באנרגיה, חלק חשוב מתכנון בר-קיימא. בעידן שלנו חשיבות מכרעת לעקרונות השמירה על הסביבה ומשאביה ובהתאם לכך השימוש בתאורה טבעית הינו הכרחי ומתבקש. עיצוב חלונות ומפתחים גדולים הפך לפופולרי ביותר באדריכלות המודרנית הן משיקולים אסתטיים והן משיקולים של ניצול משאבי הטבע וחיסכון אנרגטי.
ניצול יעיל ומקסום חללי הבית
הבסיס לעיצוב אסתטי ופונקציונלי נעוץ בתכנון איכותי ומוקפד של החלל. ניצול יעיל של חללי הבית בא לידי בניצול השטח והגובה כאחד. כיום ניתן להתקין כוורות, מדפים תלויים וכדומה ועל ידי כך לנצל היטב את החלל כולו ביעילות המרבית. כמו כן, ניתן לעשות שימוש בארגזי מצעים ובארונות נסתרים שהם גם אפקטיביים מאוד לאחסון ולחיסכון במקום.
שימוש ברהיטים רב תכליתיים
אחת הדרכים הטובות ביותר לעצב בית באופן פונקציונלי הינה שימוש ברהיטים רב תכליתיים. רהיטים מתקפלים המשנים צורה ופונקציה שהם גם יפים וגם נוחים ופרקטיים. לדוגמה, ספה נפתחת למיטה יכולה לשמש הן כספה והן כמיטת שינה. דוגמה נוספת הינה שולחנות מתקפלים שהם גם אסתטיים וגם פרקטיים ונוחים לשימוש. באמצעות רהיטים רב שימושיים ניתן למקסם את החלל בבית וגם לשמור על עיצוב מודרני ומינימליסטי המשרה אווירה נעימה ומסודרת בבית. אימוץ גישה מינימליסטית בעיצוב הפנים תורם לאסתטיקה ולסדר של החלל ומשפר את חוויית המגורים בבית.