השבוע הרצתי במסגרת כנס של “אל הנכס” בפני אנשי נדל”ן ומתווכים, החלטתי לשתף אתכם בסיכום ההרצאה שהעברתי כדי שגם לכם יהיה מושג בנושא רישוי עסקים. כל אדם שמקים עסק יודע שההשקעה בנכסים מסחריים היא גדולה וכוללת: חוזים, שינויים מנהליים ושינויים תכנוניים, מאחר ומדובר בהשקעה שהיא כלל לא מבוטלת החלטתי לכתוב לכם על רישוי עסקים ומה טומן בחובו. טרם רכישת/ שכירת נכס ממליצה על בדיקה מקיפה בליווי אדריכל מנוסה בתחום. כדאי להשקיע בבדיקה ובכך למנוע עגמת נפש ולדייק בבחירת הנכס המתאים לעסק שלכם- ממש כמו כפפה ליד.
מהו רישוי עסקים?
לפי חוק רישוי העסקים (1968) לפתיחת עסק וניהולו יש צורך בצו על קבלת רישיון, צו רישוי עסקים (1995). הצו מונה את רשימת העסקים המחויבים ברישיון על-פי חוק. רשימה זו כוללת עסקים שפעילותם עשויה לגרום למפגעים ויש אינטרס ציבורי לפקח עליהם (רשימה זו נחלקת ל-10 קבוצות על-פי תחום עיסוק).
כבר נתקלתי בלקוחות שהתעניינו בתכנון ועיצוב חללים מסחריים, פנו אלי והתלוננו לא מעט על הליך הרישוי (שעשוי להיות גם מורכב במקרים מסוימים). חשוב לי להדגיש משהו- רישיון עסק שם לו למטרה להגן בראש ובראשונה על משתמשי המבנה וגם עליך- בעל עסק! החל משמירה על בטיחות ובריאות המשתמשים בעסק ובסביבתו, דרך שמירה על הסביבה ומניעת כשלים ומפגעים, אבטחה מפני פריצה או שוד, עמידה בחוקי התכנון והבנייה והתקנות השונות ודרישות גופים שונים כמו: משרד הבריאות, כיבוי אש, פיקוד העורך וכיו”ב.
חשוב שבעלי עסקים ידעו פרטים בדבר רישיון עסק וכך גם מתווכים ואנשי נדל”ן העוסקים בחללים מסחריים. הגוף שמאשר את רישיון העסק לאחר בדיקת כל נתוני הבקשה נקרא “רשות הרישוי” והינו פועל מטעם העירייה/ הרשות המקומית בה הנכס ממוקם. פטור מחובת הרישוי ינתן לעסק שאינו מפורט בצו הרישוי (1995): חנויות ביגוד והנעלה, משרדים, מרפאות, גני ילדים, חנויות למוצרי חשמל וכיו”ב. חשוב לציין שבמידה וינתן פטור מרישיון עסק אין זה אומר שהעסק לא יעבור בדיקה של הגורמים השונים: כיבוי אש, פקע”ר, פיקוח עירוני וכו’. ועל העסק בכל מקרה לעמוד בחוקי התכנון והבניה והתקנות הנדרשות.
מתי מגישים בקשה לרישוי עסק?
לפי חוק מוגדרים שלשה מועדים בהם יש להגיש בקשה לרישיון עסק:
1. בעת פתיחת עסק חדש- כל עסק חדש שנולד, במקרה השבוע פנה אלי לקוח חדש שמעוניין בבניית מרכז מסחרי חדש בדרום הארץ, כמובן, שכחלק מהתהליך יידרש גם ברישיון עסק.
2. בעת שינויים שיש להגדיר מחדש בעסק: מדובר בשינויים אדריכליים במבנה עצמו ו/או שינויים ארגוניים מטעם העסק, לפני מספר שנים עבדתי על שיפוץ מבנה קיים של “קאנטרי קלאב” במרכז, גם במקרה הזה היה נדרש רישיון עסק.
3. בעת שינוי בעלות העסק (ועל אף שמתקיים במתכונתו הקודמת), עיצבתי מסעדה ללקוחות שקנו את העסק מאדם אחר גם הם נדרשו ברישיון.
שלשה סוגי רישיונות לפי חוק:
1. היתר זמני שתוקפו הינו עד 12 חודשים הכולל תנאים מגבילים לעסק וביקורות מידי תקופה מטעם רשות הרישוי. רישיון זה ינתן בדרך כלל לעסק שמהותו זמנית כגון: דוכן אוכל בשוק איכרים, קרקס, עגלת מכירת משקאות וכיו”ב.
2. רישיון לצמיתות- שיינתן לעסק לאלתר מיום הנפקת הרישיון כל עוד לא בוצעו בעסק שינויים הרישיון יהיה תקף.
3. רישיון תקופתי- הינתן לעסק לתקופה מוגבלת שנה אחת, 3 שנים או 5 שנים ולאחר מכן יהיה צורך בחידושו.
כיצד מגישים בקשה לרישיון עסק?
עבדתי מול רשויות שונות במקומות שונים בארץ לצורך מתן רישיון עסק ובכל רשות המדיניות מעט שונה, הדרישות אחרות ולכן המלצתי החמה היא טרם בחירת הנכס לבצע בדיקות מקדמיות מול העירייה/ הרשות המקומית על מנת להבין את הדרישות על בוריין ולהבין לקראת מה אתם צועדים. בגדול נדרשים מסמכים בסיסיים בכל הגשת בקשה אותם אפרט כאן:
1. חוזה קניית הנכס/ חוזה שכירות
2. חשבון ארנונה
3. תעודת שותפות או רשם החברות
4. תכנית העסק ופרשה טכנית החתומות על- ידי אדריכל
5. תכנית אדריכלית של בית העסק כפי שהוגשה בבקשה להיתר בנייה
6. אישור תשלום אגרה לפתיחת העסק
7. הצהרה חתומה על-ידי עו”ד או רו”ח המאששים את זהות בעלי החברה
8. אישורים חתומים של כלל הרשויות הנדרשות לצורך הגשת הבקשה
אז רגע לפני כניסה לנכס… מה כדאי לכם לעשות או איך אני נכנסת לתמונה?
בנוסף לתכנון האדריכלי ולעיצוב בית העסק שלכם אוכל לבצע עבורכם בדיקות מקדמיות טרם הליך הרישוי או רכישת הנכס. במסגרת הבדיקות הללו תבוצע פנייה לאגף רישוי העסקים לצורך אימות הדרישות שלהם. אפנה לאגף ההנדסה בעירייה/ במועצה המקומית לצורך קבלת תבע”ות (תכניות בינוי עיר) החלות על הנכס ומשמעותן הלכה למעשה.
במקרים מסוימים יוגדרו בתב”ע שימושים מסוימים שלא יתאמו בפועל את דרישות העסק, במקרה כזה יש להבין האם מדובר בשימוש חורג (כזה שאינו תואם לתב”ע). בקשה זו תדרוש פרוצדורה מעט שונה. במידה ומדובר במבנה קיים נצטרך להוציא תיק בניין ולהבין האם יש צורך בשינוי בתכנית האדריכלית הקיימת והאם יש צורך בהגשת בקשה להיתר. יתכן ויהיה צורך בפנייה לגופים רלוונטיים אחרים, תלוי במקרה.
זכרו: זמן=כסף
הבדיקה המקדמית לא רק עשויה לחסוך לכם בעגמת נפש, וחוסר הבנה מקצועי היא תוכל לגרום לכם להבין נכון את לוחות הזמנים של הפרויקט המתוכנן החל מהגשת הבקשה ועד קבלת הרישיון, לתת לכם אינדיקציה בנוגע למידת ההשקעה הכספית ולהכין אתכם טוב יותר לתהליך כולו.
לא הבנתם מונח כלשהו במאמר? אתם מוזמנים לחפשו במילון המונחים… ואם הוא עדיין לא שם כתבו לי ואוסיף אותו בהקדם
מאמרים נוספים בנושא: