בואו נדבר על מדרגות! מעבר להיותן כלי פונקציונאלי המסייע לנו לעלות מקומה לקומה, מדרגות יכולות לחולל פלאים בדירת גג או בבית פרטי. מדרגות הן התכשיט של הבית, זהו אלמנט עיצובי המשפיע על מראה הבית, מסייע בניצול שטח אופטימלי של חלל המגורים (קריטי בעיצוב בתים קטנים), ותופתעו לדעת שבתים שיש בהם מדרגות משפרים את מצבם הבריאותי של בעלי הבית. כן, כן, קראתם נכון, התנועה בתוך חלל הבית, במעלה ובמורד המדרגות, משפרת במקרים רבים את איכות החיים.
תכנון מדרגות נכון – סוגי מהלכים והתקן הישראלי:
קיימים סוגים רבים של מדרגות: תלויות, מרחפות, לוליניות ,טרפזיות, מתחלפות ועוד. כל מהלך יותאם ספציפית לפרויקט: לדיירים החיים בבית, לנתונים הפיזיים בהם אמור להשתלב המהלך ולחזון העיצובי של הבית. עיצוב ותכנון מדרגות נעשה בחומרים שונים כגון: בטון, פלדה, שיש, עץ ועוד.
הדבר הראשון שצריך לתכנן כאשר רוצים להכניס מדרגות לתוך חלל מגורים הוא מהלך המדרגות מאחר והוא מצריך מקום רב ותפקידו לחבר בין מפלס למפלס. מדרגות יש לתכנן לפי הנחיות חוק התכנון והבניה, הנחיות אלו מתעדכנות כמעט מדי שנה, וחשוב שהאדריכל המתכנן יתעדכן בשינויים שחלים בנושא זה.
תקן המדרגות קובע מהו הגובה (בשפה המקצועית, רום) המקובל שצריך להתקיים בין מדרגה למדרגה, בדרך כלל בין 17-18 ס”מ, ומהו עומק מדרך מינימלי הוא 26 ס”מ, ורצוי שיהיה אף עמוק יותר כדי לאפשר לכף הרגל לדרך בשטח מספק בעת העלייה (מימד העומק נקרא בשפה המקצועית “שלח”).
בין השלח לרום צריכות להתקיים פרופורציות מסוימות, אלה נקבעות לפי נוסחה המעוגנת בחוק התכנון והבניה. חוקים אלה אולי נדמים לנוקשים אבל הם חשובים מבחינה בטיחותית וחושבו על-פי הארגונומיה של גוף-האדם.
מיקום המדרגות ועיצובן ישנו את חלל ביתכם!
כאשר מתכננים מדרגות יש לקחת בחשבון את תכונות החלל והתקציב שלכם. מכיוון שהמדרגות “תופסות” מקום רב, חשוב לתכנן אותן מראש ולתכנן את החלל כולו בהתאם למיקומן. המדרגות יכולות לשנות את החלל לחלוטין. לפני כשנה תכננתי בית פרטי בראש-העין.
גרם המדרגות היה מסיבי וכלל משולש בטון שניצב מול דלת הכניסה. כל מי שנכנס פשוט נתקל במדרגות שחסמו את כל חלל הבית. היה זה האלמנט העיצובי הראשון שהחלטתי לטפל בו. מכיוון שלחלל היו תקרות גבוהות מאוד, תכננתי מדרגות מרחפות. מדרגות מרחפות בנויות כזיז בולט מהקיר בחלקו החיצוני, ונתמכות בקיר ובחלקן האחורי.
תכנון מדרגות דורש תכנון אדריכלי, אישור מהנדס ופרטי בניה מוקפדים. הוא מצריך תיאום בין בעלי מקצוע שונים כגון: אדריכל, מהנדס, נגר, מסגר, או סתת (תלוי בחומר ממנו עשויות המדרגות). המדרגות צריכות להתאים לצרכים, לסגנון ולאופי של בעלי הבית, מכיוון שהאלמנט אדריכלי זה הוא שיקבע את כל חלוקת החלל בבית, וישפיע על המראה הכללי שלו.
מהלך התנועה הוא קריטי וחשוב לקיום הבית מבחינה פונקציונאלית ועיצובית, ולכן חשוב מאד לתכנן אותן בקפידה. אפילו העמדת הריהוט בבית תקבע לרוב על-פי מיקומן וסגנונן של המדרגות, זאת על-מנת לשמור על הרמוניה עיצובית ואסטטית.
מעקה המדרגות גם בעל השפעה מכרעת, יש לו תפקיד חשוב המסייע בהגנה מפני נפילה ובסיוע בעלייה במדרגות. בחוק התכנון והבנייה ישנו פרק שלם העוסק בתכנון מעקים ומסעדים. שלבי המעקה צריכים להיות ברווחים קצובים העולים על 10 ס”מ, על מנת להגן על פעוטות הנוהגים לשרבב את ראשם בין השלבים, וכדי למנוע נפילה.
אז איך מדרגות יכולות להשפיע על הנוחות והבריאות שלנו?
ככל שאנו מתבגרים הטיפוס במדרגות נעשה קשה יותר. תכנון נכון של מדרגות יכול להשפיע רבות על הבטיחות בבית ועל בריאותנו. אנשים שחיים בית עם מדרגות, יודעים שהעלייה מקומה לקומה מתבצעת מספר פעמים ביום ולעתים אף עשרות פעמים, ולכן חשוב לתכנן אותן בצורה אגרונומית השומרת על בריאותנו בתווך הארוך.
בכל שאלה, בקשה או ייעוץ אהיה כאן בשבילכם התקשרו אלי 0528408755 או צרו קשר באמצעות הטופס באתר. טלי זרחיה פרומוביץ אדריכלית הבית שלכם.