תכנון בית פרטי 160 מטר
בעולם אידיאלי רובנו היינו בוחרים לגור בבית צמוד קרקע עם גינה מפנקת. בעידן הנוכחי הקרקע יקרה בעיקר בערים בגדולות וכדי להגשים את החלום ברוב המקרים צריך לצאת מהעיר ולגור ביישוב עם מרקם כפרי. תכנון בית בשטח של 160 מ”ר יוכל להשתלב במקרים מסוימים גם במרקם עירוני ולא רק ביישוב כפרי. בדרך כלל המגרש העירוני יציע בנייה בגבולות מצומצמים יותר וכבר בשלב התכנון הראשוני יהיה צורך לשים על כך את הדעת. כדי לסבר את האוזן שטח של 160 מ”ר יציע בממוצע בית בעל שישה חדרים. מהרגע בו הבנתם את הנתונים הללו תוכלו להתחיל להעמיק בצרכים ובחלומות שלכם ולהבין באיזה בית תרצו לגור.
תכנון נכון של בית פרטי יתחיל תמיד באנליזה שתערוך האדריכלית ותכלול: נתוני התב”ע (תכנית בניין עיר), תנאי השטח והבנה מלאה של הצרכים ואורח חייכם. טרם הפגישה עמי תוכלו להוריד שאלון בירור צרכים ולמלא אותו כדי שתוכלו להבין מה הצרכים והחלומות שלכם. אורח החיים וההרכב המשפחתי שלכם ישפיע במידה מכרעת על מספר החדרים בבית ואופיים. האם תרצו למקסם את מספר חדרי בית? או שמא לצמצמם ולקבל מספר קטן יותר של חדרים אך יותר מרווחים?
תכנון חדרי הבית
תכנון בית פרטי 160 מטר ייקבע בהתאם לפונקציה, לצרכי נגישות ולדיירים המתגוררים בו ובכל חדר. רוחב חדר מזערי לי חוק, נכון להיום, מוגדר כ-2.60 מ’, אני בדרך כלל ממליצה על רוחב מינימלי של 2.80 ונוהגת לתכנן חדרים ברוחב מינימלי של 3 מ’ לכל כיוון. אני תמיד ממליצה להשקיע בתכנון סוויטת הורים מעוצבת עד הפרט האחרון. סוויטה הכוללת אחסון משמעותי ומקלחת הורים מפנקת.
יש לקחת בחשבון שבכפוף לתקנות פיקוד העורף בכל בית חדש ייבנה ממ”ד שיאושר על-ידי הועדה המקומית ופיקוד העורף. מדובר בחדר שהחלון בו קטן (לרוב מאושר חלון אחד, החוק מתיר מספר גדול יותר של חלונות באם שטח רצפת הממ”ד גדל) והוא בנוי כולו יציקת בטון מזויין. תקנות ההתגוננות מתעדכנות מעת לעת ולמרות שמוצרי הממ”ד משודרגים בכל תקופה (נכנסים לתקן לדוגמא חלונות משוכללים יותר, דלתות הזזה שנראות טוב יותר) עדיין מדובר בחדר פחות איכותי באופן יחסי לשאר חללי הבית. לכן לרוב אמליץ לעשות בו שימוש כחדר אירוח או כחדר עבודה, אלא אם החיים שלכם מתנהלים ברובם, יחד כל בני הבית בחלל המרכזי ואז החדר משמש לרוב כחדר לשינה בלבד.
קביעת מספר מפלסי הבית:
שאלה נפוצה ביותר היא: האם עדיף לבצע תכנון בית פרטי 160 מטר במפלס אחד? או בשני מפלסים? בעת הצגת חלופות התכנון ניתן להגיש סקיצות משני הסוגים ולהבין מה מתאים יותר לנסיבות. אנסה לחדד את הנסיבות המשמעותיות ביותר. ראשית לנגד עינינו עומד המגרש: כל מגרש שונה מאחר בנתוניו הפיזיים, מיקום גיאוגרפי, כיווני שמש, אוויר ובגיאומטריה שלו. יש לנתח את זכויות הבנייה במגרש, אלה ייקבעו בהתאם לתכניות בתוקף, תכניות עתידיות ובהתאם להנחיות התכנון המרחביות של הועדה המקומית. אחרי כל אלה נשקול את ההעדפה האישית שלכם וננתח את היתרונות והחסרונות של בניית בית במפלס אחד או בשני מפלסים.
רובנו חולמים לגור בבית צמוד קרקע כדי להגשים את חלום הגינה: ילדים קופצים, פרפרים, נדנדות, ציפורים מצייצות, גן ירק, עצי פרי ובעיקר הרבה ירוק שנכנס פנימה, שוטף את העיניים ונותן מרווח נשימה וטוב על הלב. בניית בית במפלס אחד מומלץ באם שטח הבית אינו גוזל מידי משטח הגינה. מהבחינה הזו אני ממליצה על בנייה כזאת במגרשים של החל מ-750 מ”ר. במפלס אחד כל חללי הבית יהיו נגישים, לא יהיו מדרגות, שיכולות להוות מפגע נגישותי לבני אדם עם מוגבלויות, אנשים מבוגרים ואפילו ילדים. מצד שני בכל מגרש, בדרך כלל כיווני נוף אטרקטיביים מוגבלים ובבית עם מפלס אחד רוב הסיכויים שרק החלל המרכזי יפנה אליו בעוד החדרים לא.
קראו עוד על עיצוב בתים פרטיים >>
תכנון בית פרטי שתי קומות יאפשר אבחנה ברורה יותר בין האזור הציבורי לאזור הפרטי של הבית, בדרך כלל ההפרדה המפלסית תגרום באופן טבעי ליותר פרטיות. במקרה זה תהיה אפשרות למקם גם את סוויטת ההורים עם פתיחה לנוף ואולי גם את חדר המשפחה. בבית בעל שני מפלסים יש הזדמנות לתכנון חללים כפולים וגבוהים שיעניקו עוצמה ויגדילו את החלל המרכזי. אני תמיד ממליצה לחשוב על נגישות עתידית (גם אם זה לא על הפרק כרגע) ותכנון מיקום מעלית או מעלון במעוד מועד. מבחינת עלויות בנייה של בית 160 מ”ר במפלס אחד או בשני מפלסים, ההבדל הוא זניח ולכן השאלות שצריכות להיות לנגד עיניכם תמיד צריכות להיות אלה: איך אתם רוצים לחיות? מה הייתם מעדיפים? מה החלומות שלכם?
תכנון בתים פרטיים מצריך מיומנות והבנה של עבודת התכנון כמכלול, אתם צריכים קודם מישהו שיבין אתכם! בכל שאלה, בקשה או ייעוץ אהיה כאן בשבילכם התקשרו אלי 0528408755 או צרו קשר באמצעות הטופס באתר. טלי זרחיה פרומוביץ אדריכלית הבית שלכם.